התוצאות הסופיות של פיילוט דירוג דוברים 2013!
- הדירוג השני מ-2015 בתחתית כתבה זו
- לתוצאות הדירוג של 2016
* העיתונאים התבקשו לדרג את הגופים עימם הם עובדים באופן שוטף בציון של 1-5
הכתבה הזו מסבירה למה צריך דירוג כזה.
והכתבה הזו חשפה את התוצאות ואת התקוות.
הציון הסופי משלב את הערכת הכתבים לנגישות, שיתוף הפעולה, אמינות, אדיבות ואקטיביות של המחלקה והעומד בראשה.
כל יחידה דורגה על ידי לפחות 10 עיתונאים שעובדים מולן בקביעות.
כולי תקווה שלע"מ אכן יאמצו את היוזמה הזו- כפי שהמנכ"ל ניצן חן הציע- ויובילו אותה בשנה הבאה. אתקשה לקושש שני מיליון שעות נוספות, וגם עדיף שזה יהיה בידיים של גוף אובייקטיבי (טוב, סוג של אובייקטיבי).
ומילה לסיום. רוב הדוברים קיבלו את התוצאות בספורטיביות, ולפחות חלקם לדעתי כבר השתפרו וחוששים לזלזל בשאילתות. אלו שמתעקשים למצוא פגמים בסקר (ציינו את חלקם בכתבה באייס. הסקר למשל לא מפולח לפי גודל מערכי הדוברויות) – חבל ובהצלחה בדירוג הבא.
- הדירוג השני (2015), וגם למטה
- עדכון: בימים אלו (שלהי 2015) ארגון העיתונאים מכין דירוג רשמי על בסיס דירוג זה.
דירוג 2015
המשרד האפל ביותר בישראל הוא זה של מקבל ההחלטות מספר 1 – משרד ראש הממשלה. כך עולה מסקר עיתונאים רחב היקף שהתבקשו לדרג את משרדי הממשלה לפי פרמטרים של שקיפות ושיתוף מידע השייך לציבור. משרד התיירות בראשות השר היוצא עוזי לנדאו והמנכ"ל אמיר הלוי, לעומת זאת, עומד בראש המשרדים השקופים. עוד בצמרת: הגנת הסביבה, פיתוח הנגב והגליל ומשרד המדע. הציונים שלהם, אגב, אמנם גבוהים בהשוואה לעמיתיהם, אך עדיין נמוכים אבסולוטית – אף משרד לא קיבל ציון הגבוה מ-7 (מתוך 10).
היוזמה ממשיכה את פיילוט דירוג הדוברים מ-2013 בו זכה משרד החוץ. מדובר בחלק מהמערכה הכוללת להגברת השקיפות השלטונית: מעבר לחילוץ מידע וקידום חקיקה בנושא יש מקום לציון לשבח של הגורמים בממשלה שהבינו כי הם שם לשרת את הציבור ולציון לגנאי של אלו שמאמינים כי הציבור נועד לשרת אותם. דין-וחשבון אפקטיבי יעודד בתקווה את המשרדים לאפשר לקרני השמש לחדור לקלסרים האפלים ביותר הנחים בארונות שלהם.
הנתונים החדשים – שרואים כאן אור לראשונה – נאספו כחלק ממדד השקיפות הממשלתית שיזמנו ב׳מאה ימים של שקיפות׳ יחד עם התנועה לחופש המידע. פרמטרים אחרים שמדד השקיפות אמור לכלול מתעכבים – לכן החלטנו להוציא בנפרד, ערב הקמת ממשלה חדשה, את התוצאות. הסקר נשלח בשלהי 2014 לכמעט אלף עיתונאים שמסקרים את המגזר הציבורי – מתוך אמונה כי הם עובדים מדי יום מול המשרדים ולכן ביכולתם לשקף יחדיו תמונת מציאות אמינה.
הכתבים התבקשו לדרג את המשרד מולו הם עובדים בציון בין 1 (הנמוך ביותר) ל-10 לפי שני קריטריונים: תגובות המשרד לשאילתות עיתונאיות, ולבקשות חופש המידע שהגישו אליו. הציון אמור לשלב את הערכת הכתבים לנגישות ולהעברת מידע יעילה ומהירה של המשרד והעומדים בראשו. משרד רה״מ כאמור דורג במקום האחרון על ידי 34 עיתונאים בציון ממוצע של 3.82.
מתנדבי מאה ימים של שקיפות איילת לר, יוגב שרביט מהסדנא לידע ציבורי, והסטארטפיסטית מרב רסיסטל סייעו בניתוח התוצאות. בטבלה משובצים רק משרדים להם למעלה מעשרה מדרגים. למרבה הצער המשרד הבכיר ביותר – שאמור לספק דוגמא אישית לשאר המשרדים – ממוקם אחרון, ובפער ניכר.

בסקר לא נכללו המוסדות הממלכתיים. עם זאת אציין שבטעות (כנראה כי זה תחום הסיקור המרכזי שלי) נכללה בסקר הכנסת אף שאיננה משרד ממשלתי. והנה הציון המדהים לה היא זכתה: 7.2 מ-27 עיתונאים מדרגים.
מדובר למעשה בציון הגבוה ביותר (שוב, שנאלצנו להשמיט). ועדיין ראוי לשבח את הנהלת הכנסת, תוך כדי הדגשה כי מדובר בכנסת כמוסד, ולא בחברי הכנסת עצמם. כלומר זו הכנסת עצמה (המנכ״ל רונן פלוט והדובר והממונה על חופש המידע יותם יקיר) – שמגיבים נהדר לשאילתות ובקשות חופש מידע, לא חברי הכנסת, שלא נבדקו, וגם לא כפופים לחוק חופש המידע.
"משרד רה"מ שלח את השאילתה שלי לחשוד בפלילים"
מעבר למתן ציון, בשאלון ניתנה אפשרות להערות אנונימיות. הנה כמה מההערות:
רבים ציינו לגנאי באריכות את משרד החינוך (שדורג בחמישייה האחרונה). לדברי אחד הכתבים "משרד החינוך זה סיוט שלא אפרט בגלל לשון הרע אבל אני לא מסוגל לעבוד איתם".
עיתונאי אחר (אחד מני רבים) הוסיף כי "משרד החינוך הוא המשרד שהכי קשה לעבוד איתו, מה שאירוני לאור העובדה שיש להם דובר לכל מחוז ומערך דוברות ענקי. גם עם משרד הפנים קשה לעבוד, לאו דווקא ברמה של ההמתנה לתגובה או להתייחסות אלא ברמה שהם פשוט לא נותנים שום מידע, מעבירים תשובות קצרות ולקוניות ושהרבה פעמים לא עונות בכלל על השאלה ותמיד מתנערים מאחריות". העיתונאי הוסיף כי "משרדים עם ציון לשבח הם משרד הבריאותשמראים הרבה אכפתיות, משרד הכלכלה שהוא בסה"כ מאוד משתף פעולה והמשרד להגנת הסביבה. גם משרד התחבורה סבבה מולנו, אבל פחות מול אזרחים שמתקשים להגיע למידע".
"אציין לשבח את דובר משרד הבינוי והשיכון. מהיר יעיל ואמין", רשם אחד העיתונאים, וכתבת אחרת מחתה כי "לפני חצי שנה פניתי לדוברות רה"מ באשר לסיור שראש הממשלה השתתף בו כאשר הגורם המזמין נמצא בהליך משפטי מורכב וחשוד בפלילים. מדוברות ראש הממשלה בחרו שלא להשיב לי אלא פשוט שלחו את השאלה לאותו אדם המעורב בפלילים".
עיתונאים רבים תקפו את המשרד שבראשו עומדים ראש הממשלה בנימין נתניהו והמנכ"ל הראל לוקר. לדברי אחד מהם "משרד ראש הממשלה הכי איטי. לרוב לא עומדים בדד ליין של התכנית. לא מעבירים נאומים לפני, גם לא דקות ספורות מה שמונע תמלול הדברים. לרוב, רצוי לא לעבוד מולם". אחר ציין "דוברות רה"מ משמשת כלי לסגירת אינפורמציה ולא כדוברות ראויה שקופה ומהימנה".
עיתונאית שהשתתפה בסקר כתבה כי "כבר שנים שבכל מערכת שבה עבדתי מצאתי את השירות בדוברות משרד הבריאות בלתי נסבל! זינה ממשרד התחבורה לעומת זאת מקסימה וגם כשבלתי אפשרי לקבל מידע היא אומרת את זה בנועם", ובתגובה אחרת כתב העיתונאי בפירוט כי "דובר משרד התקשורת לא יודע לנסח הודעות לעיתונות ולפשט את המידע. דוברת משרד החקלאותמגישה הודעות טובות ומקצועיות. דובר משרד התחבורה הוא יותר דובר שר התחבורה וחייב לתקוע את שמו בכל הודעה לעיתונות. הוא מתרשל על דיווח נושאים בתחום פעילות המשרד ונוהג לטייח ולתגמל עיתונאים. דוברות משרד הכלכלה נמרצת במיוחד ומקפידה להוציא כל יום הודעות לתקשורת. דוברות משרד הקליטה ממעטת לעדכן על הנעשה במשרד".
לבסוף, אחד העיתונאים הציע כי "כל משרדי הממשלה צריכים להנהיג נוהל של מסיבת עיתונאים פתוחה אחת לחודש לעיתונאים המסקרים תחום – שבה אסור שהם יכתיבו לעיתונאים מה לשאול. תרבות הקשר עם העיתונות הישראלית היא מזעזעת ומניפולטיבית מצד שרי הממשלה. זה מתחיל מן הראש וממנו כולם לומדים". ואכן, נקווה שהשרים והמנכ״לים החדשים יבינו את חשיבות שיתוף הציבור במידע ששייך לו. תוצאות סק�� 2016 כעת בידיים שלהם.
במשרדי רה״מ, החינוך והתחבורה העדיפו שלא להתייחס לטענות שהעלו העיתונאים ולמיקומם בדירוג.
דוברת משרד התיירות ענת שיחור אהרונסון מסרה "אנו שמחים על כך שמשרד התיירות ממוקם בראש משרדי הממשלה במדד השקיפות. במשרד התיירות, בראשות השר ד"ר עוזי לנדאו והמנכ"ל אמיר הלוי רואים בשקיפות חובה ערכית שעל המשרד לדבוק בה. כמשרתי ציבור, נמשיך בדרך זו״.
צעד חשוב בדרך לחייב עובדי ציבור במחוייבות לשירות הציבור.
מקווה שתהיה לכך המשכיות וגם יתר המועסקים בסביבת הפרלמנט יידרשו להציג תוצאות.