מסתבר שבנג'מין פרנקלין, שהיה אחד מהאבות המייסדים של ארצות הברית, גם ייסד את הזרם הספרותי הפופולארי של שיפור עצמי – Self improvement. בין כתיבת החוקה להמצאת ההארקה הוא יצר תבנית מרתקת שמי שעקב אחריה יכל לאמץ בקלות תכונות אופי חיוביות ומועילות. באוטוביוגרפיה שלו כתב פרנקלין כי הוא מרגיש מחויב לחלוק עם כולם את התוכנית הסודית שאפשרה לו להתרומם לעמדה המכובדת שלו.
מדובר בנוסחה לשיפור עצמי שמתבססת על אימוצם של 13 הרגלים חיוביים. כחלק מהתוכנית ניסה פרנקלין להטמיע את ההרגלים בדרך הבאה: השמת דגש לאורך שבוע אחד על הרגל ספציפי אחד, ובשבוע שלאחר מכן הבלטה של ההרגל הבא ברשימה.
לאורך ימי השבוע, הוא הציץ בפנקס שפירט את ההרגל הנוכחי, וניסה לכוונן את ההתנהלות שלו כך שתחפוף את אותו הרגל. בהרגלים בלטו ערכים כמו: צניעות, ניקיון, הימנעות מגילופין וצדק. בתום השבוע השלושה עשר הוא שב לתרגל את ההרגל הראשון וחוזר חלילה. כך עשה 4 פעמים, ועם קץ השנה הוא נולד מחדש. אותם 13 הרגלים הפכו לו לטבע שני. בארצות הברית, בגלל מעמדו של פרנקלין, מדובר ב-13 פרות קדושות, שחסידי השיטה לא מעיזים לשנות.
אני ועמיתי למילואים, האמן הירושלמי אורי מורד, נדלקנו מהרעיון. שינינו והתאמנו חלק מהערכים (שנכתבו במאה ה-18) לזמננו ולאמביציה האישית שלנו. כמו כן, בגלל שזה עידן הריטלין, החלטנו לקצר את השבוע לו מוקדש כל ערך ליום בודד, וקבענו רק שמונה הרגלים. כלומר, בתום שמונה ימים, נחזור חזרה להרגל הראשון. ככה נעשה עד שהרגלים אלו יהפכו לחלק אינטגרלי של האישיות שלנו או עד שיימאס לנו.
ההרגלים:
1. נועזות – לנקוט בפעולות שבדרך כלל אנו חוששים מהן. החל מלהציע רעיונות חדשניים בעבודה וכלה בהזמנת זרה לבירה. לזכור שהעולם מחולק לאלו שמחכים לקבלת רשות ולאלו שלוקחים אותה.
2. ידע כללי – להרחיב את הדעת, להאיר את הפינות האפלות במוח. לזכור ש"דלות הרוח קשה מדלות החומר". לקרוא שירה, למשל, או ללמוד מי היה בנג'מין פרנקלין. רק היום גילינו שהוא מעולם לא כיהן כנשיא, הגם שפרצופו מוטבע על שטר ה-100 דולר.
3. נדיבות – לתרום מהזמן או מהכסף שלנו לטובת הזולת. לשלשל 10 שקלים לקבצן במקום שקל, וליזום הצעות לעזרה, לבדוק אפשרויות למעורבות בקהילה.
4. מצוינות בעבודה – חתירה לתוצאות שמתרוממות מעל הדרישות מאיתנו. העיקרון גם מכיל גם כבוד עצמי (לבוש ייצוגי) וחיפוש אחר השראה.
5. נחישות – ליישם את ההחלטות שלנו, ולדלוק אחר החלומות הקטנים והגדולים שלנו. ביום בו תקף ערך ה'נחישות', לדוגמא, נירשם לקורס יוגה או נבקר בחדר כושר– מהלך אותו אנו נוהגים לדחות.
6. שלווה – לשמור על קור רוח גם נוכח לחצים ואסונות. שלווה עצמית זה גם לאכול בדיוק מה שהגוף דורש, ולא להפריז. ושלווה כללית זה לזכור שאנו טיפה באוקיינוס היקום.
7. מוסר – כנות כלפי כולם ועצמך, אמינות מול בן הזוג ועֲנָוָה. להצניע הצלחות. לא לייפות את המציאות: לחשוף את החסרונות / מגרעות מהן סובלות הצעות שלנו.
8. כישורי הקשבה – לזכור שאנו כבר מכירים היטב את התוכן שאנו רוצים להעביר, אז לנסות ללמוד מה יש לאחר לומר. להימנע מחיפוש אחר דרכים להכשיל את בן השיח.
פרנקלין צייר במחברת שלו טבלה בה מצוינים ההרגלים וימות השבוע. במשבצות הטבלה, הוא סימן כוכבית בכל פעם שסטה מההרגל או ביצע פעולה שחורגת מהאידיאל שהציב. הוא התפלא מכמות הסטיות שמצא, אך שמח לראות שמשבוע לשבוע מספר הכוכביות הצטמצם.
זה מזכיר את הספר של סטיפן קובי : שבעת ההרגלים של הנשים האפקטיביים ביותר, והספר המשלים ההרגל השמיני.
בנושא פיתוח עצמי ספר הטיפים שלי: איך להצליח בחיים" שאני מביא ממנו כל יום טיפ אחד בבלוג שלי:
http://tipyomi.wordpress.com/