התעוררנו, ואם כל אחד יעשה מה שהוא יכול – ננצח

  1. אין הרבה זמן. הצ'ק ליסט של מה הופך דמוקרטיה לדיקטטורה – עובד פה בקצב שיא. השלטון באמוק לבטל את האיזונים והבלמים ששמרו על הדמוקרטיה הישראלית. אחר כך יהיה כמעט בלתי אפשרי להחזיר את הגלגל לאחור.
  2. ועדיין, אני אופטימי. למעשה, אני אופטימי פי מיליארד מכפי שהייתי בתחילת ההפגנות. למה? כי המחאה מתפוצצת. כי יש אינספור יוזמות מחאה והן כולן מגיעות מלמטה – למעלה. כי יש התארגנויות חסרות תקדים כמעט מכלל הסקטורים הקיימים. אני בהתרוממות רוח רק מלדבר עם אנשים מכל הגילאים האפשריים ומלראות את כמות קבוצות הוואטספ שנפתחות מדי יום.  אין מצב שנפסיד. פשוט אין. במיוחד לאור המחקר הבא.
  3. מחקר מעמיק בדק את התוצאות של כ-300 מחאות אזרחיות. פרופ' אריקה צ'נוות' מאוניברסיטת הרווארד, יחד עם חוקרים נוספים, הראתה כי התנגדות אזרחית לא אלימה – משנה מציאות לאורך זמן. אבל יש תנאי מפתח. אם לפחות 3.5% מהציבור הרחב משתתף במחאה – היא בטוח מצליחה!
  4. במילים אחרות, 330 אלף שישתתפו אקטיבית בישראל במחאה לאורך זמן – וננצח. זה הוכיח את עצמו פעם אחר פעם, גם במקרים בהם לציבור נראה שאין סיכוי והשלטונות חזקים ומבוצרים. אם זה בהתפרקות ברית המועצות, בצ׳כוסלובקיה ב-89׳, גאורגיה ב-2003 ובאינספור מקומות בהם אזרחים עצרו את השלטון – כל עוד זה היה ללא אלימות. גם בישראל מחאה יעילה עבדה – למשל אחרי יום כיפור, אחרי מלחמת לבנון השנייה, או אפילו בשנה שעברה!
  5. אז צריך להמשיך בווקטור הזה – הפגנות, מחאות של סקטורים שלמים, תהלוכות וצעדות, סנקציות כלכליות וכל מה שרק אפשר. המאבק צריך לרעוד לחבר׳ה בשלטון מתחת לרגליים. הם צריכים להרגיש שחלקים מהקהל שלהם לא איתם. הם חייבים להבין שהם מאבדים שליטה על מדינת ישראל.
  6. לכן, האסקלציה שמתרחשת עכשיו מצוינת. ומה שמצוין במיוחד זה שהיא לא אלימה. מרי אלים זה איום, לא מוסרי וגם לפי מחקרים – לא עובד!

7. אז מה עושים? כל אחד מה שהוא יכול. אפשר ליזום צעדים חדשים, או לחזק קיימים. מה שקרה אצלי זה שלפני חודש ישבתי עם זוגתי והתבכיינתי על מר גורלנו. היא אמרה לי ״תפסיק להתלונן ותעשה משהו. דבר עם חברים שלך ותיראה מה הכי חסר״. אז הרמתי טלפונים לכל מי שהכרתי במחאה, ושאלתי איך לעזור. יותר מכל, שמעתי דיבור חזק על רצון לשביתה – אבל חשש לנעוץ תאריך וליזום השבתה ראשונה.

8. בהייטק, בהתחלה, אמרו לי שזה מורכב. שעובדים עשויים פשוט לעבוד מהבית. אחרים הסבירו שבלי ההסתדרות אין סיכוי. שעסקים קטנים לא יעזו להקריב כל כך הרבה. למעשה, כל העסקים איתם שוחחתי כשבדקתי היתכנות לשביתת אזהרה ראשונה – אמרו שלא יצטרפו. רק העסק ה-20 עימו דיברתי אמר שיסכים – אבל רק אם זו תהיה שביתה של שעה. אז אמרתי יאללה.  ננסה. המון אנשים התגייסו ועזרו (הנה רשימה) וככה נולד 11-12 ביום שלישי. פניתי לכל מי שיכולתי, והציבור נענה. כ-500 בתי עסק הצטרפו, התקשורת החלה לסקר וזה תפס תאוצה. כשההייטק הצטרפו – זה התפוצץ, וזכינו להרים את השביתה הראשונה למען הדמוקרטיה.

9. בהמשך לרעיון של ישי הדס, יזמתי לאחר מכן עם יאיא פינק את מחאת השאלטר נגד ההפיכה המשטרית. עוד טיפה ועוד טיפה – עד שנוריד מבול. בכתבה במוסף הארץ שהתפרסמה בסופ״ש הסברנו כי מי שהיום מכבה את האור, יצטרף מחר לקבוצת ווטסאפ. מחרתיים הוא יירד לצומת ליד הבית, וכשהמחאה תסלים, אולי הוא יצטרף לרבבות מפגינים שייצאו לרחוב וישבשו את השגרה. קראו את הכתבה המלאה על תאי ההתנגדות. 

10. זה עובד. לשביתה ביום שני כבר הצטרפו אינספור חברות ענק, עסקים, ארגוני חברה אזרחית, תנועות, רופאות, קיבוצים. הרשימה שרק הולכת ותופחת באתר שמכיל מידע חשוב על השביתה. מדי יום צצות נקודות הפגנה בכ-ל-ה-א-ר-ץ

  • ההפגנות חשובות במיוחד. לא רק כאמצעי מחאה בפני עצמו, אלא גם כקטליזטור שדוחף שחקנים חדשים למגרש: הן נותנות רוח גבית למומחים מכל הסקטורים לדבר בקול רם. הן מאפשרות את כל שאר היוזמות!

זה לא יקרה ברגע, אבל אם כל אחד יעשה מה שהוא יכול – בסוף ננצח.

חומרי הסברה

6 תגובות בנושא “התעוררנו, ואם כל אחד יעשה מה שהוא יכול – ננצח

הוסיפו את שלכם

  1. חומר, לא מבינה: אנשים שבוחרים את עצמם, מקורביהם התלויים בהם ובלי דריסת רגל כלשהי לנבחרי ציבור – זה נראה לך דמוקרטי? משטר תקין???
    הזרוע השופטת שלנו הפכה לבלתי ניתנת לביקורת, לא שקופה בעליל, וממציאה חוקים ותקנות שרק היא יכולה… מה בדיוק מנהל תקין בזה?? איך אפשר לרצות שדבר כזה ימשיך??

    אלא אם כן אתה איכשהו משתייך ל"חונטה" הזאת…

    1. אם התכוונת שהשופטים בוחרים את עצמם זה פשוט עוד שקר שמספרים לנו. השופטים מהווים רק שליש מהוועדה לבחירת שופטים. ארבעה מחברי הועדה הם ח"כים ושרים ושניים נציגי לשכת עורכי הדין.
      יש הרבה בעיות במערכת המשפט וצריך לתקן אבל מה שעושים עכשיו זה להכפיף אותה לחלוטין לפוליטיקאים. כששופט יודע שהוא תלוי בפוליטיקאים כדי להשאר בתפקידו יש סיכוי סביר שיפעל למצוא חן בעינהם. היית סומכת על שופטים כאלה?

  2. צריך להוסיף שיבוש צרכני. יום חול אחד בשבוע בלי מסעדות ובתי קפה, לא מזמינים נופש בישראל, לא מזמינים רכב חדש, לא טסים אלעל. את זה אפשר להמשיך גם אם החקיקה תעבור, עד לביטול האיום או ביטול החקיקה .

  3. הי תומר, שמי יעל בן פורת, עורכת דין ותיקה, אשמח מאד לעזור בתחקירים ובכתיבה לאתר

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ערכת עיצוב: Baskerville 2 של Anders Noren.

למעלה ↑

לגלות עוד מהאתר תומר אביטל

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

המשך לקרוא

%d