דירוג דוברי משרדי הממשלה 2016 – התוצאות המלאות

מתסכל אותי כשאנשים ששכרם יוצא מכיסנו מתחמקים ממתן תשובות.

מטריף אותי במיוחד כשדוברי משרדי ממשלה – שתפקידם להנגיש את המידע ששייך לנו – מונעים מאיתנו גישה.

כמובן שלא מעט דוברים עושים עבודה נפלאה ומעוררת השראה. אצל אחרים הידיים כבולות. אבל יש גם כאלו שעובדים נגד הציבור. מה שיוצר תמונת מציאות חלקית ומעוותת.

כדי להאיר את הפינה הזו יצרתי בצורה עצמאית בשנים האחרונות שני דירוגים לדוברי הממשלה. המטרה? לשפר את השירות והמידע הניתן לעיתונאים (וכך לציבור הרחב).

כמעט 4 שנים אחרי הסקר הראשון, קבלו את תוצאות סקר דירוג הדוברים במגזר הציבורי השלישי – והפעם בשיתוף עם ארגון העיתונאים. הסקר נועד לייצר שקיפות ביחס לתפקודם של הדוברים ולעודד תחרות ושיפור השירות בכל הקשור למקצועיותם, יעילותם ומידת האתיות שלהם.

יש המון לקחים לדירוג הבא, אך כמעט אף עיתונאי לא הופתע מהתוצאות. מי שכן – אלו הבוסים של הדוברים, שכעת יש להם כלי לנוסף לחלק צל"שים וטר"שים ובכך לשדרג כאמור את השירות לכולנו. כנסו לתוצאות- זה מגניב.

רציונל:

דירוג הדוברים נועד לייצר שקיפות ביחס לתפקודם של הדוברים במגזר הציבורי ולעודד תחרות ושיפור השירות בכל הקשור למקצועיותם, יעילותם ומידת האתיות שלהם.

הסקר יבוצע, בתקווה, אחת לחצי שנה, כך שנוכל לא רק להשוות בין הדוברים אלא גם להשוות בין הביצועים של כל דובר על ציר הזמן ולזהות מגמות שיפור או הרעה. לפני פרסום תוצאות הסקר נאפשר לכל דוברות להגיב לממצאים כדי להכניס אותם לתוך הקשר רחב. במסגרת השולחן העגול שקיימנו בארגון העיתונאים, הסקר הוצג בפני עשרה דוברים בכירים, שהשמיעו את הערותיהם (שהוטמעו) ואף נתנו את ברכתם.

כל משיב/ה התבקש לבחור עד שלושה משרדי ממשלה מולם הוא מרבה לעבוד ולדרג אותם על פי מספר פרמטרים.

  • בסקר הנוכחי התקבלו 212 דירוגים עבור משרדי וגופי הממשלה השונים מכ-100 מדרגים.
  • הגיל הממוצע של העיתונאים שדירגו את הסקר הוא 37, עם ותק ממוצע של 6 שנים.
  • 66% מהמשיבים היו גברים, אבל לא נמצאו הבדלים מובהקים בין גברים לנשים בתחומים השונים.
  • נמצאו הבדלים מובהקים של עשרות אחוזים (24%-46%) בציוני התחומים השונים בין עיתונאים אשר דיווחו כי הפנו אותם לחוק חופש המידע שלא לצורך לבין אלו שלא.
  • נמצאו פערים מובהקים בין עיתונאים שדיווחו כי הופעלה כלפיהם התנהגות לא ראויה לבין כאלו שלא הופעלה כלפיהם בתחומים הבאים: ציוני האמינות (פער של 27%), האדיבות (פער של 18%), בקיאות בחומר (פער של 15%) ובציון שביעות הרצון הכללי (פער של 21%). בכל המקרים הציונים שנתנו עיתונאים שדיווחו כי הופעלה כלפיהם התנהגות לא ראויה היו נמוכים מהציונים של אלו שדיווחו כי לא הופעלה כלפיהם התנהגות כזו.
  • ועוד נתון מעניין: בממוצע עבד כל עיתונאי מול כ-30 דוברים ב-5 השנים האחרונות.
  • כדי לקיים את הסקר סייעו לארגון בהתנדבות ראש החוג לתקשורת באוניברסיטת חיפה, פרופ' יריב צפתי, וגיל פלדמן – יועץ סטטיסטי ומומחה לכתיבה וניתוח של שאלונים, שמטפל בעיבוד הנתונים.

בתי המשפט בראש, ראש הממשלה למטה

על הסקאלה שבין 1 ל-5, אדיבות ושירות הדוברים בממוצע עמדו על 3.3, כך גם אמינותם. מבחינת בקירות בחומר וזמינות כללית, הציון שנתנו העיתונאים עומד על 3.4. מהירות התגובה ושביעות הרצון כללית הניבו נתונים נמוכים קצת יותר – 3.1.

מבין המשרדים שדורגו בידי יותר מ-5 עיתונאים, בולטים לחיוב הנהלת בתי המשפט עם ציון שביעות רצון 4.6, המרכזית לסטטיסטיקה, הביטוח הלאומי ומשרד החוץ – שציון שביעות רצון מהם עמד 3.8. המשרדים שנמצאים בתחתית הרשימה הם משרד ראש הממשלה (ציון 1.4) ומשרד החינוך (1.9).

נמצאו הבדלים מובהקים של עשרות אחוזים (24%-46%) בציוני התחומים השונים בין עיתונאים שדיווחו כי הפנו אותם לחוק חופש המידע שלא לצורך לבין אלו שלא. כמו כן נמצאו פערים מובהקים בין עיתונאים שדיווחו כי הופעלה כלפיהם התנהגות לא ראויה לבין כאלו שלא הופעלה כלפיהם בתחומים הבאים: ציוני האמינות (פער של 27%), האדיבות (פער של 18%), בקיאות בחומר (פער של 15%) ובציון שביעות הרצון הכללי (פער של 21%). בכל המקרים הציונים שנתנו עיתונאים שדיווחו כי הופעלה כלפיהם התנהגות לא ראויה, היו נמוכים מהציונים של אלו שדיווחו כי לא הופעלה כלפיהם התנהגות כזו.

הניתוחים הבאים מציגים את דירוג המשרדים אותם דירגו יותר מ-5 עיתונאים עבור כל אחד מהתחומים הנבדקים. התגובות בסוף האייטם.

שביעות רצון כללית

אדיבות ושירותיות

אמינות

בקיאות בחומר

זמינות כללית

מהירות תגובה

האם הפנו אותך לחוק חופש המידע שלא לצורך

האם נתקלת בהתנהגות לא ראויה מול דוברות המשרד (כוחניות, איומים, חרמות, אלימות מילולית/ פיזית)?

פנינו למשטרת ישראל, משרדי החינוך, משרד ראש הממשלה ומשרד הבריאות – 4 הגופים שדורגו אחרונים – בבקשת תגובה לתוצאות הסקר. היחיד שהסכים להגיב הוא משרד הבריאות, ממנו נמסר: "ננסה להשתפר בעתיד".

תגובות: פנינו למשטרת ישראל, משרדי החינוך, רה"מ והבריאות – 4 הגופים שדורגו אחרונים – בבקשת תגובה לתוצאות הסקר. היחידים שהסכימו להגיב הם משרד הבריאות שמסרו: "ננסה להשתפר בעתיד".

 

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ערכת עיצוב: Baskerville 2 של Anders Noren.

למעלה ↑

%d בלוגרים אהבו את זה: