האם ח"כ מסוים משרת אותך? כך תבדקו

"תומר מה שלומך? אנחנו רוצים לפקח צמוד על נבחרי הציבור. לוודא שהח"כים עובדים בשבילנו. תוכל לעזור?"

אני: "ברור!"

הם סיפרו לי שבכוונתם להתלבש על ח"כים מכל המפלגות, וביקשו טיפים. עפתי – כמובן – על הרעיון, והעברתי להם סדנת פיקוח על החבר'ה שאמורים לפקח על הממשלה.

אבל למה שרק הם ייהנו?

יש לי חזון לעיתונאי בכל שכונה. למה שכונה, בכל רחוב! ככל שאזרחים רבים יותר יצוידו בכלים עיתונאיים – יהיה פה טוב יותר. ככל  שיותר אנשים יהיו שותפים בעשייה העיתונאית – יהיה פה טוב יותר.
למה? כי עיתונות היא מקצוע יפיפה. התוצר של עיתונות אמיתית הוא תיקון עולם. לא פחות. אז קדימה לעבודה: למטה תמצאו את הכלים עליהם הסברתי בסדנא – לפיקוח על חברי הכנסת.
אדגיש: כל אחד יכול היום לבדוק – בקלות ומהלפטופ – האם ח"כ מסוים באמת משרת את הציבור או רק מברבר בשכל. הנה למשל סרטון על נפתלי בנט שהורכב בין היתר בזכות הבדיקות האלו:

דוגמאות נוספות? קראו למשל את הבדיקה שלי על פועלו של ח"כ מנסור עבאס ואת הניתוח המצוין שערך עידן בנימין לאסף זמיר. הבדיקות האלו בדרך כלל מתגלגלות לכלי תקשורת נוספים, וגם לטלויזיה.

אז קחו את הכלים למטה, בחרו ח"כ מסוים, והריצו עליו את שורת הבדיקות. חשוב: אין כאן זבנג וגמרנו. דברים משתנים רק אם חופרים עליהם. אז אם גם אתם בוחרים ח"כ מסוים שמעניין אותכם לבדוק את פועלו, אל תסתפקו בפוסט חד פעמי. הפכו לצל שלו (כמו שבנימין הפך לצל של מיקי זוהר). פרסמו את בדיקתכם, למשל, אחת לשבועיים, וכמובן תייגו אותי!

רשימת הכלים

  • הצעות חוק: בדקו אילו הצעות הגיש (אלו בעצם התחומים שמעניינים אותו), ובמיוחד – אלו הצליח להעביר בקריאה שלישית. בתוך הקישור אפשר לבדוק את שניהם.
  • אילו נושאים ביקש חבר הכנסת להעלות לדיון במליאה? הזינו את שמו כאן וקראו אלו הצעות לסדר יום העלה וגם את השאילתות שהגיש. אפשר גם לחפש לפי נושא מסוים – וכך לראות מי הח"כים שפעילים סביב תחומים החשובים לכם.
  • קראו את ריכוז העבודה הפרלמנטארית לכל פוליטיקאי לרבות כיצד הצביעו במליאה. בחרו כאן ח"כ והיכנסו ל"פעילות פרלמנטרית.
  • בטא מחוקקים – מה אמרו הח"כים במליאה ובוועדות ופיצ'רים מדליקים נוספים.
  • כיצד פעל אותו ח"כ סביב שקיפות ושחיתות? האם חשף את האינטרסים הכלכליים שלו? בדקו במפת הח"כים.
מתוך מפת הח"כים – שקוף
  • נוכחות בזמן אמת במשכן הכנסת.
  • נוכחות לאורך זמן במשכן. שותפינו "זמן כנסת" – בודקים מ-2021 ואילך את הנתונים כאן כאן. לגבי נוכחות בעבר, הנה פעם האחרונה שבדקנו. מאחורי הקלעים של הבדיקה.
  • עדכון ינואר 2022: בזמן כנסת אפשר לבדוק נתונים נוספים כמו שאילתות ונוכחות בוועדות הכנסת. נתחו איך עובד אותו ח"כ כאן

שימו לב

1. אצל השרים הבדיקה אחרת ולכן כלים אחרים (יש ביקוש לרשומה כזו? כתבו בתגובות אם כן).

2.  המעקב אחר פעילות חברי הכנסת חשובה משום שאלו הם 120 הנבחרים שאחראים למציאות שלנו יותר מכל אחד אחר. הם מקבלים שכר, יש להם עוזרים ויועצים, ושלל כלים פרלמנטריים לביצוע תפקידם. בידיהם הכוח והזכות לקדם את האג׳נדה שלמענה נבחרו באמצעות חקיקה, פיקוח על הממשלה, פעילות בוועדות, נסיעות לחו"ל, קשר עם הציבור, סיוע פרטני, הופעות בתקשורת ועוד. הכנסת היא מקום העבודה הראשי שלהם.

איור: שרית כהן

3. כל אחד מהמדדים למעלה בוחן חלק מתפקודם כמשרתי ציבור, ולכן לא יכול לעמוד לבדו. רק בחינה מדוקדקת של כמה מדדים לצד ניתוח יומנם (אם קיים, ואם לא – בקשו אותו) – תייצר תמונה רחבה חספיק של פועלם. בשקוף אנחנו מאמינים בחשיבות כלל המדדים – ולכן מביאים ניתוחים מכל הזוויות. הציבור זכאי לדעת מי עובד עבורו יותר ומי פחות.

**

4 תגובות בנושא “האם ח"כ מסוים משרת אותך? כך תבדקו

הוסיפו את שלכם

  1. תומר,האם ניתן וחוקי להגביל שידורי חדשות ?. הכמות שהם משדרים רק גורם לתגבור חרדה. אשמח לתשובה במייל.

  2. "1. אצל השרים הבדיקה אחרת ולכן כלים אחרים (יש ביקוש לרשומה כזו? כתבו בתגובות אם כן)."
    אני מאמין שגם אם אין ביקוש מאסיבי, כדאי לכתוב את הרשומה הזו גם.

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

ערכת עיצוב: Baskerville 2 של Anders Noren.

למעלה ↑

%d בלוגרים אהבו את זה: