קשה לי להאמין, אבל הגעתי לגיל שהיתרון המרכזי שלו זה כתובת טובה בג'ימייל – כי הכל היה פנוי בימים ההם. אה, ויש עוד יתרון: ניסיון.
כן, לאורך הדרך למדתי כמה טכניקות שהלוואי שהייתי מגלה לפני שגידלתי כרס בירה. אז לרגל גיל ארבעים, הנה 40 עצות תכלסיות. לא משהו עמוק מדי, אלא טריקים שגיליתי ליעילות, תזונה, משפחה ואיכות חיים. (לחפירות עמוקות יותר על משמעות החיים בדקו את הפודקאסט החדש שלי). חלק מהעצות סחיות, אני יודע, אבל כולן שיפרו את חיי. קבלו:
- רובנו מצחצחים שיניים חזק מדי. גם כשנדמה לנו שלא. זה גורם לנזק בלתי הפיך. צחצחו עם מברשת רכה, בעדינות יתרה, כאילו אתם מלטפים ראש של תינוק. צחצוח עדין יעיל יותר ושומר על ההגנות הטבעיות של השן. בונוס להיפראקטיביים כמוני: בזמן הצחצוח עמדו בתנוחה היוגית ״עץ״.
- העבירו פגישות מבית הקפה – לטיול ברחוב. ללכת בזמן השיחה זה בריא, כיף וגם יעיל; בפגישות הליכה נחתך 40% מהזמן שהייתם מבזבזים בישיבה לפי מחקר כנראה מומצא שקראתי.
- יש לך סבלנות להתמקח על דבר אחד? דמי הניהול בחסכונות שלך (למשל הפנסיה). כל הוזלה תתורגם לחיסכון של עשרות אלפי שקל בזיקנה (שתגיע, לצערי). רווקים? קרנות הפנסיה גונבות מכם ״ביטוח שאירים״. אם אין לך ילדים – הכסף לא מצטבר ולא נשמר ונזרק לאשפה. רלוונטי? דרשו עכשיו לבטל את ביטוח השאירים. זה יקרה רק אם תיזמו זאת בעצמכם!
- מכורים לנייד ולרשתות? שריינו יום שבועי שבו אתם נמנעים לגמרי מרשתות חברתיות. זה כנראה יהפוך ליום היצירתי והיצרני ביותר שלך. בשאר, תתחמו את זמן הרשתות שלכם ל 3-4 פעמים מרוכזות ביום, וזהו. משעמם לך בהמתנה למעלית? מצוין! מחקרים (אמיתיים) מראים ששעמום בריא לנפש וליצירתיות.
- קיצור מקלדת סודי: הדבקת הטקסט בצורה שתואמת את הסגנון הקיים! shift+ctrl+v. כלומר להוסיף shift כשעושים הדבק. כנראה חסך לי במצטבר חודשים מהחיים.
- מכירים מצב ״טיפה״ במזגן? זה מוריד טמפרטורה דרך ייבוש הלחות באוויר (שלא חסר ממנה בישראל), חוסך חשמל והופך חדר לנעים יותר מכפי שעושה מצב קירור💧

קניות
7. רכישות קטנות שעזרו לי לעשות שינויים גדולים:
- קופסה שננעלת לזמן מוגדר (time lock box). אפשר לשים בפנים ממתקים, וויד ומה לא – ולסגור ל-X שעות/ימים. קניתי במאה שקל, ולי זה עובד מצוין. כוח הרצון שלנו הוא משאב מוגבל, וכשאנו עייפים, חבל לבזבז אנרגיה על קרבות פנימיים.
- שרפרף לאסלה – מסתבר שאנחנו לא בנויים לשבת על אסלות אלא לשבת בכריעה. שרפרף עוזר לדמות תנוחה טבעית שמרפה את השרירים ומייצרת קסם. קניתי squatty potty אבל יש כל מיני גרסאות זולות יותר.
- מעמד דק שמגביה את מסך הלפטופ. קניתי MOFT אבל, שוב, אני לא מקבל כסף להמליץ על מוצר, אז מוזמנים למצוא חיקוי.
- ספרונים זעירים שנכנסים לכיס. לעיתים קורא אותם באוטובוס וכו׳ במקום להיתקע מול המסך.

8. קנו המוני זוגות זהים של גרביים שחורים. חוסך זמן אחרי הכביסה, ולא נורא אם אחד הלך לאיבוד.
9. המתנה הכי טובה וזכירה שתוכלו לתת היא לא כזו שהשקעת בה כסף שלך, אלא זמן שלך. מצד שני, החזיקו בבית מתנה ״כללית״ ספייר וגם בקבוק יין ספייר לארוחה/יומולדת ששכחתם להתארגן אליה. אפילו 5 בקבוקים ו-5 מתנות.
10. שלושה דברים ששווה לדחוף עמוק בתיק:
- ג'קט דקיק וכובע גרב בעונות מעבר. כבד עדיף על קר.
- תמרי ברהי – טעימים ומזינים, ובאים בול כשבא לך משהו מתוק. בעלי כושר הישרדות בתיק זמן רב.
- 3 בלונים – 0 משקל ותועלת אדירה ברגעי מפתח ששכחת להתכונן אליהם.
11. השקיעו בדירה מייד אחרי שעברתם אליה. מה שלא תסדרו בימים הראשונים – לא תסדרו לעולם.
עבודה
12. להתכונן לראיון ביעילות: במקום להכין טקסטים, שננו 3 נקודות חשובות. לא משנה מה שואלים – תמרנו חזרה לנקודות האלו. ״זו שאלה מעולה, ואני חייב להדגיש ש… (אחת הנקודות שלכם)״. הכינו דוגמאות מראש.
13. איך לבקש תמיכה כספית למיזם שלכם בסוף הרצאה?
לא לבקש. במקום, תשאלו משהו בסגנון: אחרי מה ששמעתם, יש לדעתכם ערך למה שאני עושה?
לאחר מכן חכו רגע. אם אתם עושים משהו טוב >> הקהל ישכנע אותך בעצמו שיש לכך ערך. ואז תגידו משהו כמו: ״יופי. האם הוא שווה תמיכה של x שקלים בחודש?״
14. יש מישהו שרלוונטי לטקסט שברצונך לפרסם איפשהו? שלחו לו/ה את הטקסט לפני הפרסום. זה מונע כל כך הרבה חוסר נעימות.
15. איך להכניס סוגיה לתקשורת ולדחוף אותה לסדר היום? המדריך המלא כאן. בונוס: כלי תחקיר, משרות ממשלתיות ומקורות מידע.

שיחה
16. השתמשו בדיבור מסתייג (״ייתכן/לדעתי״) במקום נחרץ (״בטוח!״) ותצילו את העולם. ילדים שגדלים בבית בו הורים ״מסתייגים״ יגדלו עם פתיחות מחשבתית יקרת ערך. איך עושים זאת? הפירוט כאן.
17. נמאס לך משיחות משעממות? שתקו וחכו. אנשים אומרים את הדברים הכי מעניינים כשיש שקט מביך. עוד טכניקה: לא לחשוש לשאול את מה שהכי מסקרן, אבל באמת. אפילו אם זה נראה מוגזם. אחרת זו תהיה עוד שיחה שתישכח רגע אחרי. והנה עוד טיפים לניווט שיחות למקומות מעניינים!

18. בא לך להחמיא למישהו? תן פרגון מנומק. במקום לומר ״צעיף יפה״, למשל, שקלו ״הצבע של הצעיף מחמיא לעיניים שלך!״ הרבה יותר מרים וזכיר. מנגד העלבת מישהו ורוצה להפחית בעוצמת העלבון? הפכו זאת להעלבה כללית. 'אתה חסר תועלת, אתה וכל העיתונאים האלה!'
19. כשלא מבינים אותך: אמרו "לא הסברתי את עצמי טוב" במקום "לא הבנת", וראו איזה פלא.
20. נקלעת לשיחה ארוכה בארוע ובא לך להמשיך הלאה? אפשרויות:
- לקחת אותו למכר נוסף ולהכיר ביניהם. אחרי דקה להתנצל ולנטוש.
- ״האוכל מעולה אה? סלח לי אני הולך לקחת תוספות״.
- ״סליחה, אני חייב לשירותים!״
כמובן שזה רק בתאוריה, ומעולם לא השתמשתי בזה 😅
העשרה
21. הכירו מדי שבוע אמנות מעוררת השראה באפס מאמץ: הצטרפו ל"נשנושי שירה – לתיבול השגרה".
22. כותבים? אולי במקום ״מפחד מאוד״ מתאימה המילה ״מבועת״? העשירו את אוצר המילים, ודייקו עצמכם דרך הכלים האלה.

23. תמצות: בכל טקסט שאני כותב אני מוחק אחרי שסיימתי ולפני שפרסמתי לפחות 20% ממנו. בעיקר מההתחלה מסתבר שלא צריך אותה. קיצור, השקיעו בקיצור. תמציתיות היא עוצמה. "הייתי כותב מכתב קצר יותר, אך לא היה לי את הזמן לכך" (מארק טווין).
24. רוצים בכל זאת שיקראו טקסט ארוך שלכם? כתבו אותו בצורת רשימה ממוספרת 😅
תזונה
25. צמצמו ממתקים והוסיפו לעצמכם שנים שלמות של בריאות וחיוניות. איך להיגמל? פירות, פירות ופירות. תמרים זה תחליף נהדר במיוחד. אני מעדיף תמר ברהי – פחות מוכר, אך טעים ויש לכם כבר בשקית בתיק (סעיף 10).
26. הימנעו ממיצי פירות – זה מכיל בעיקר את הסוכר של הפרי. כן, גם מיץ תפוזים זה בעיקר סוכר. אגב, בדוכני מיץ ״טבעי״ מוסיפים לכם כפית סוכר. אז אם תתעקשו לשתות, בקשו "בלי תוספת סוכר", אחרת יוסיפו לכם אוטומטית. והכי טוב – תאכלו פרי. הוא מכיל את כל החומרים המזינים.
@tomeravital100 תדרשו שלא יוסיפו כפית סוכר!והכי טוב, תאכלו פרי: כשאנחנו נוגסים בפרי – אנחנו מכניסים לגוף שלל חומרים מזינים. כשאנחנו שותים מיץ – נכנס בעיקר #סוכר
27. בטבע הפירות הכי בשלים הם על האדמה: כשפרי בשל הוא נופל. מה שעדיין על העץ – כנראה בוסר.
28. אכלת מלא ועדיין מתפתה לבלוס משהו מתוק? שתו כוס מים. ואז עוד אחת. או נסו מלפפון וגזר. ואז עוד אחד והכל יסתדר. ירקות זה החיים ואפשר לאכול מהם כמויות כמעט אינסופיות. גם עברתי לפיתות ולחם מקמח מלא – וזה לא רק בריא אלא משביע.
29. שימו במקפיא מבחר אגוזים לא קלויים, משובצים בתמרי ברהי. קפוא = יאמי 😋 בונוס: הנה טיפים ממוקדים שעזרו לי להפחית את הסוכר המעובד והג׳אנק שאני בולס.
לידה ומשפחה
30. תנוחת ״נמר על העץ״ ועוד טיפים משובחים שלא יספרו לך בבית החולים אחרי הלידה.
31. השנה הראשונה אחרי הלידה היא הקשה ביותר, מלאת ריבים זוגיים ומשברים אקזיסטנציאליים. אפשר לפתור חלק מהריבים בטכניקות פשוטות. אל תתרגשו אם אתם קורסים – כך נראו החודשים הראשונים שלנו. הבטיחו לעצמכם שלא תיפרדו בשנה הראשונה לא משנה מה – ואז הדיון יתמקד באיך צולחים זאת.
32. כשמאכילים, השתמשו בשתי כפיות. הילדון ישחק עם אחת מהן, ולא יעיף לכם את השנייה ויטנף את הרצפה.
33. וכשיגדל קצת, ספקו לילד אשליית שליטה דרך מתן שתי אפשרויות שאתם שלמים עם שתיהן. למשל: אתה רוצה קודם ללבוש מכנסיים או חולצה?
34. פיתוח דמיון: עשו פאוזה באמצע סיפורים לילדון, ואז שאלו: ומה לדעתך קרה אחר כך? מה היית עושה במקומו? מה היית מייעץ לאריה?
הקשבה ויצירה
35. לאורך השנים למדתי שהדרך טובה ביותר לעזור למישהו אינה לתת עצה שכלל לא ביקשו, אלא להקשיב. להיות שם בשבילם ולשאול לכל היותר שאלה אחת פשוטה: איך אני יכול לעזור?
36. ולעצמכם אתם עוזרים? כנראה שלא מספיק. היו רכים כלפי עצמכם. כשאתם באמת אוהבים את עצמכם, וסולחים לעצמכם על טעויות – אתם אנשים טובים יותר גם כלפי כל השאר. קלישאה רצח, אך כללתי אותה כי גיליתי לאורך השנים שהיא מדויקת להחריד. הנה המוטו:
- אני עושה את המיטב שלי, אך אין באפשרותי לשלוט בתוצאות.
- לכן כל תוצאה היא נפלאה.
- קרה משהו רע? זה בסדר גמור. זה שיעור! למדתי משהו חדש.
37. אל תעודדו פוליטיקאים כאילו הם קבוצת כדורגל. עדיף שתשפטו אותם כמו קוטג'. בדקו כל יום מחדש אם המפלגה שלכם פגה תוקף! בחנו בעיניים טריות כיצד שירתו אתכם. אחרת אולי תגנו על אנשים שפוגעים בכם.
38. נצלו זמן פנוי להביא משהו חדש לעולם. כל דבר. שיר/ציור/מיזם/דף פייסבוק או כל דבר אחר. ליצור זה לדעתי הדבר הכי נהדר שיש לדעתי.
39. היצירה יכולה להיות פרויקט עם מטרה והיא יכולה להיות יצירה לשם היצירה. ובשביל זה צריך מיומנות. ובשביל מיומנות צריך התמדה. קדג'ה ג'ונס כתב משהו יפה. אתה מעפן בתחום כלשהו בו יש לך תשוקה – משום שרק התחלת לתרגלו. העולם לא חייב לך כלום. עליך להרוויח את זה. מדויק – התחלתי ללמוד מוזיקה מאוחר, ובשנה הראשונה הייתי מזעזע. אבל לא הרפתי וכעת אני מנגן יצירות שלמות, ואף הצטרפתי ללהקה!
"מכשולים הם הדברים המפחידים האלה שאתם רואים בשעה שאתם מסירים את העיניים מהמטרה שלכם". בזכות הציטוט הזה של הנרי פורד הצלחתי לסיים את הרומן הראשון שלי (והשני שייצא בתקווה ב-2024).

לרכוש מיומנות חדשה זה מאתגר כי יש תקופת למידה והכשרה מתישה – והרוב נופלים בה. סת' גודין קרא לזה Dip:
The dip is the long slog between starting and mastering. It's a temporary setback that you can overcome if you continue pushing when most people quit.
40. ולצד היצירה, אני ממליץ על עשייה – גם של דברים שנראים חסרי סיכוי אך עם לפחות 5% הצלחה. למה? כי במקרה של ניצחון – ההצלחה כה משמחת ומספקת שהיא שווה את כל הכישלונות. מאז שהפנמתי את תאוריית חמשת האחוזים ביצעתי עשרות מהלכים חסרי סיכוי, ואכן אחת לכמה פעמים, בהצלחה.
41. ועצה אחרונה: היזהרו מרשימת עצות אקראיות. עצות זה נחמד, אך הן עבדו עבור מי שכתב אותן. פלסו דרך משלכם! שברו את החוקים! למשל כתבו 41 טיפים אף שהבטחתם פחות!
אבל גם אם לא תקשיבו לאף אחת מהעצות האלה >> צחצחו שיניים בעדינות. אתם עוד תודו לי.
- גם לך יש טיפים לא שגרתיים לשגרה? כתבו בתגובות או שלחו לי
לגבי סעיף 3 – לא מדויק. יש יתרון גם לרווק לשלם על ביטוח שאירים. הבעיה – אם חלילה יחלה לפני שיתחתן, קרן הפנסיה לא בהכרח תסכים לבטח אותו על המחלה שתתעורר.
תודה! אבל מה הקשר לשאירים?
מקסים תומר! מאמצת
אהבתי מאד! תודה על ההתמדה ועל הפתיחות 🙂
אהבתי 🙂
תודה!
אליפות!!!
גם לי יש מלא, כשאכתוב אשלח לך.
מעולה. הכי אהבתי את #5
אהבתי, יא מלך! 🙂
הנקודה על הירקות גרמה לי להיזכר בטיפ שעליתי עליו במקרה. רציתי להתחיל לאכול ירקות, והתבאסתי כי אני לא אוהב אותם (חוץ ממלפפון). התחלתי לנסות אותם עם ממרחים שונים ועליתי על זה שגזר (שעקרונית אני לא אוהב) עם כמות גדושה במיוחד של חמאת בוטנים טבעית זה פשוט נפלא – קראנצ'י בזכות הגזר ומתקתק – כמו ממתק מוצלח. הרבה פעמים כשאני רעב בין ארוחות, אני מופתע לגלות שאשכרה בא לי גזר.
תודה על שיתוף חוכמת החיים!
שאלה והערה –
מה התרומה של בלונים??
שמעתי איפהשהו שאומנם נכון שתנוחת כריעה היא נכונה לנו, אבל כשיושבים על אסלה עם שרפרף זה לא אותו דבר כי האסלה תומכת/לוחצת וזה מעודד טחורים